«توسعه»، شاه کلید رفع فقر جهانی
اقتصاد جهان تحت تاثیر پیامدهای ناشی از همهگیری و پاندمی ویروس کرونا در آستانه رکورد قرار گرفته است. بر اساس پیشبینی 2۰2۰ بانک جهانی، نرخ فقر مطلق جهانی برای اولین بار در طول 2۰ سال گذشته در سال جاری میلادی افزایش پیدا خواهد کرد و 15۰ میلیون نفر از مردم در سراسر جهان به دلیل تاثیرات ناشی از همه گیری کووید-1۹، به فقر گرفتار خواهند شد. در این بین این سؤالات مطرح میشود که چطور میتوان بین سه تکلیف و وظیفه مقابله با همه گیری کرونا، ایجاد ثبات اقتصادی و حفاظت از معیشت مردم تعادل برقرار کرد؟ چگونه میتوان مسیر تحقق هدف کاهش فقر جهانی را در چنین شرایطی پیش برد؟ همه اینها یک مشکل ناراحتکننده است که پیش روی جامعه بینالملل قرار گرفته است. «شی جین پینگ» رهبر چین در بحبوحه این شرایط بحرانی، در تاریخ 22 نوامبــر (2 آذرماه) در دومین مرحله پانزدهمین نشست ویدئویی سران کشورهای عضو گروه 2۰ شرکت کرد؛ تمرکز رهبر چین در این نشست روی دیدگاههایش در ارتباط با توسعه پایدار و تاکید او بر اینکه توسعه راه حل و شاه کلید رفع فقر است، بود. رهبر چین در این نشست تاکید کرد: دستور کار توسعه باید در جایگاهی به مراتب برجسته تر در مسیر هماهنگی در سیاستگذاریهای کلان جهان قرار بگیرد. وی در این رابطه ۳ پیشنهاد نیز مطرح کرد که عبارتند از پایبندی به مفهوم اولویت توسعه، اتخاذ تدابیر سیاسی متعادل و جامع و ایجاد یک فضا و محیط سالم برای اقتصاد بینالملل
چنین پیشنهادات و بینشهایی که از سوی شی جین پینگ مطرح شد، نشاندهنده تجربه و تفکر و ملاحظات چین در مسیر کاستن از نواقص موجود فعلی در جهان و فراهم کردن یک استراتژی صحیح و سودمند برای حل معضل توسعه جهانی است. بر این اساس، هر چه ما با مشکلات و چالشهای بیشتری روبرو میشویم، از آن طرف باید بیشتر به مسیر توسعه تکیه کنیم. اگر سایر کشورهای در حال توسعه نیز بتوانند دستور کار 2۰۳۰ توسعه پایدار سازمان ملل را در جایگاه برتر و پیشرو قرار دهند و اعتماد به نفسشان در مسیر توسعه را تقویت کرده و روی معیشت و رفاه مردمشان تمرکز داشته باشند، میتوانند در مسیر غلبه بر فقر حرکت کنند. در این مسیر باید اقداماتی عملی صورت گیرد؛ چین نیز مجموعه ای از پیشنهادات ویژه خود را با هدف پیشبرد کاهش فقر جهان مطرح کرده است که عبارتند از: تامین حمایتهای مالی مورد نیاز برای کشورهای در حال توسعه، ارتقا و بهبود وضعیت زیرساختها و ساختارهای بهم پیوسته، کاهش موانع تجاری و ایفای نقش اقتصاد دیجیتالی در مسیر کاهش فقر.
توسعه در کنار یکدیگر یک توسعه واقعی محسوب میشود؛ چین به عنوان کشوری که در آستانه رسیدن به هدف ریشه کن کردن فقر مطلق آن هم 1۰ سال زودتر از برنامهریزیهای انجام شده قرار دارد و از طرف دیگر در آستانه ورود به دور جدیدی از توسعه است، بیش از پیش از مزایا و امتیازات خود برای کمک به کشورهای در حال توسعه جهت بهبود ظرفیت این کشورها برای کاهش فقر به شیوهای مستقل استفاده خواهد کرد و به همکاری های خود در مسیر ساخت جهانی بهتر و به دور از فقر و با توسعه مشترک ادامه خواهد داد.
11 آذر 1399
روزنامه اقتصاد برتر